×

×

☰ menu

Nieuws

 • Bijeenkomst ‘Groene Chemie, nieuwe economie’: veel kansen voor de chemiesector, maar dan moeten de overheid en financiële wereld wel meebewegen

  22-11-2021

  Het is inmiddels bijna driekwart jaar geleden dat de actieagenda ‘Groene Chemie, nieuwe economie’ (GNCE) werd gepresenteerd. Hoog tijd voor een (online) update: hoe staat de uitvoering van de agenda ervoor en waar lopen ondernemers tegenaan?

  Lees verder

 • Update Digitale bijeenkomst Groene Chemie, Nieuwe Economie

  16-11-2021

  Gezien de huidige situatie rondom het Corona virus heeft het programma helaas besloten de bijeenkomst morgen niet live door te laten gaan in Driebergen. Excuses voor de late afmelding, maar gezien de omstandigheden leek ons dit de de beste oplossing.

  We zijn echter blij dat we u wel digitaal een update kunnen geven van het programma.

  Lees verder

 • Groeifondsvoorstel AgriBased Chemicals ingediend

  02-11-2021

  Eind oktober is het voorstel AgriBased Chemicals ingediend bij het Nationaal Groeifonds. Met het Nationaal Groeifonds trekt het kabinet voor de komende 5 jaar € 20 miljard uit voor projecten op terreinen waar de meeste kansen aanwezig zijn voor structurele en duurzame economische groei.

  Lees verder

 • Suiker in de strijd tegen klimaatverandering

  14-10-2021

  Het Groeifonds-voorstel ‘Agri Based Chemicals’, dat op 31 oktober wordt ingediend, wil grootschalige productie van materialen op basis van suiker mogelijk maken. Daarmee kan de chemische sector een flinke stap in verduurzaming maken en tegelijkertijd nieuwe, interessante business cases ontwikkelen. Initiatiefnemers TKI-BBE en Groene Chemie, Nieuwe Economie roepen bedrijven en kennisinstellingen op hun steun voor het voorstel uit te spreken via een Letter of Intent.

  Lees verder

 • Plasmalab zet stap richting duurzame chemie met EZK-subsidie

  11-10-2021

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) investeert ruim € 230.000 in het Brightsite Plasmalab op de Brightlands Chemelot Campus. Met de investering van EZK wordt een plasmabron aangeschaft voor onderzoek in het Brightsite Plasmalab. Het doel is om in 2050 de chemie in Nederland klimaatneutraal te maken. Het gebruik van groene stroom zal een sleutelrol spelen. Brightsite heeft ervoor gekozen om zich te concentreren op plasmatechnologie, een efficiënt elektrisch proces voor het splitsen en synthetiseren van moleculen

  Lees verder

 • Werkdag Agri Based Chemicals 22 september

  06-09-2021

  Om fossiele grondstoffen zo snel mogelijk te vervangen door hernieuwbare, hebben TKI-BBE en Groene Chemie, Nieuwe Economie (GCNE) een concept-voorstel geschreven voor het Groeifonds. Dit voorstel geeft aan waarop de Nederlandse overheid de komende jaren moet investeren op het gebied van kennisontwikkeling en valorisatie om tot een duurzame productie van chemicaliën en materialen te komen. Denk mee! 

  Op de werkdag presenteren we de contouren van het plan. Graag komen we samen met de sector tot een breed-gedragen definitief voorstel. Tijdens de parallelsessies kunt u meedenken over de kansen, knelpunten en oplossingen en kunt u aangeven op welke manier u wilt bijdragen. In het voorstel zijn acht aandachtsgebieden benoemd. Tijdens de werkdag wordt dieper ingegaan op deze aandachtsgebieden. Voor wie interessant? De werkdag is interessant voor vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en overheden.

  Datum: 22 september. Tijd: 9.30 - 17.00 uur, Plaats: Antropia, Driebergen-Zeist 

  Aanmelden:  om u aan te melden kopieer de volgende link in uw browser: https://p.easydus.com/project/ba0f8330-ef4a-4920-b80b-08061ffa6b0c/form/1?sig=fea53c4fa288f8689a1c1e86b74dce862eae5be9665cf7e476619fb5adb9fb1e

  Gezien de corona-maatregelen is het deelnemersaantal beperkt tot 200 en kunt u alleen deelnemen als u via de Corona Check-app kunt aantonen dat volledig bent gevaccineerd of dat u recent corona heeft gehad. Bij de entree wordt uw app gecontroleerd.

  Lees verder

 • Save the date congres groeifondsaanvragen duurzame materialen I 22 september 2021

  04-08-2021

  Het Nationaal Groeifonds heeft twee voorstellen op het gebied van ontwikkeling van duurzame materialen gehonoreerd. Deze zomer worden de voorstellen uitgewerkt tot één programma waarin biomassa wordt ingezet voor de verduurzaming van de chemische sector. Daarbij staan materiaaltechnologie, reststroomgebruik en gewasselectie centraal. Het programma moet Nederland tot één van de koplopers op het gebied van duurzame materialen maken.

  Op 22 september presenteren TKI-BBE (www.biobasedeconomy.nl) en Groene Chemie, Nieuwe Economie de contouren van het programma. Het bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en overheden worden uitgenodigd om mee te denken over de kansen en knelpunten.

  Noteer nu alvast 22 september in uw agenda! Locatie Driebergen-Zeist.

  Lees verder