Oproep tot actie voor plasticproducenten

10-11-2024

Karlo van Dam, directeur duurzaamheid Economie bij het Ministerie van Klimaat en Groene Groei, werd na zijn toespraak vrijwel overspoeld door ondernemers uit de recyclingsector. Hij had zojuist uitgelegd hoe de regering van plan is de groene economie te ondersteunen, met als doel de industriële CO2-uitstoot tegen 2030 met 66,5% te verminderen en tegen 2050 netto nul te bereiken.

Dit zal worden bereikt door een mix van prikkels, regelgeving en prijsmaatregelen. Voorbeelden hiervan zijn een verplichte bijmengplicht voor recyclaten en biobased kunststoffen, maar ook een belasting op nieuw plastic vanaf 2028. “Volgend voorjaar introduceren we een uitgebreid pakket aan instrumenten om de sector te ondersteunen”, beloofde hij. Op EU-niveau probeert Nederland maatregelen te nemen tegen de import van goedkoop nieuw plastic en recyclaten, maar Van Dam erkende de complexiteit van deze taak. “Daarom doen wij een beroep op de sector om het aandeel gerecycled plastic te vergroten”, zegt hij. "In deze moeilijke situatie moeten we samen doen wat we kunnen, maar we kunnen bedrijven niet voor onbepaalde tijd overeind houden met subsidies als er geen duurzaam bedrijfsmodel is."

Petitie aan het parlement

Is dit voldoende om recyclingbedrijven te helpen de uitdagende jaren te overleven totdat de bijmengplicht van kracht wordt? De sector denkt van niet. Veel bedrijven op de conferentie betoogden dat Nederland al een dergelijke standaard zou moeten invoeren en het goede voorbeeld zou moeten geven in Europa. Groene Chemie Nieuwe Economie werkt momenteel aan een petitie voor het parlement, waarin wordt gepleit voor een effectieve implementatie van beleid voor zowel recyclaten als biobased materialen.

Dit initiatief bouwt voort op onderzoek van CE Delft, waaruit bleek dat er momenteel een ongelijk speelveld bestaat tussen fossiele en hernieuwbare materialen. Een eerlijker speelveld zou ook recyclingbedrijven ten goede komen.

Alles uit China

Bedrijven als Healix krijgen tijdelijke steun van LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg. Als de huidige situatie echter langer dan zes maanden duurt, zal voortgezette steun moeilijk worden. Het staatsinvesteringsfonds Invest-NL waarschuwt dat er geen substantiële verandering zal plaatsvinden zolang goedkope fossiele grondstoffen onderprijsd blijven.

“Mijn ergste nachtmerrie is dat er in 2027 of 2030, als de bijmengplicht er is, geen recyclaatleveranciers meer op de Nederlandse markt zijn. Dan moet alles uit China komen en gaan kopers klagen over een gebrek aan recyclaten. Je ziet dit al aankomen, dus we moeten nu handelen”, zegt Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL.