Groene Chemie, Nieuwe Economie
Over
Groene kansen
De chemiesector zet vol in op het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord voor 2030. Om ook de doelen van 2050 te halen moet er werk gemaakt worden van de opschaling van verschillende kansrijke innovaties op het gebied van biobased grondstoffen, recycling en proceselektrificatie. Daarmee ontstaat een industrie die draait op duurzame grondstoffen en op nieuwe, op groene energie, gebaseerde productieprocessen. GCNE zet daarbij in om barrières rondom deze opschaling weg te nemen. Met deze scope heeft GCNE inmiddels een aantal nieuwe waardeketens gedefinieerd met impactvolle opschalingsinitiatieven van (gevestigde) bedrijven en startende ondernemers, de gamechangers.
Economische kansen
Opschaling van innovaties en nieuwe waardeketens biedt kansen voor nieuwe werkgelegenheid en export van kennis, processen, systemen, producten en diensten. Nederland heeft alles in huis voor het verzilveren van kansen: grote chemieclusters – in Zeeuws-Vlaanderen, Moerdijk, Geleen, Zuid-Holland, Noord-Holland en Groningen/Friesland/Drenthe – tal van krachtige bedrijven in de maakindustrie, agri- en recyclingsector, kennisinstellingen en intermediairs voor economische ontwikkeling. Met bedrijven, kennisstellingen, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en Triple Helix regio’s, innovatief MKB en scale-up bedrijven kunnen nieuwe ketens gevormd worden, innovaties gefinancierd en opgeschaald en structureel gunstige randvoorwaarden worden gecreëerd.
Monitor
GCNE helpt innovatieve businesscases op basis van hernieuwbare grondstoffen en schaalt duurzame oplossingen op. Het rapport GCNE Monitor 2024 van TNO Vector schetst de uitdagingen, de kansen en de bijdrage van GCNE.
Achtergrond
Over de achtergrond en de voorgeschiedenis van startnotitie, naar actieagenda en programma en door wie GCN mede mogelijk wordt gemaakt: lees hier verder.