Green Chemistry Accelerator

Accelereer naar een groene toekomst

Het opstarten en opschalen van een groen chemie bedrijf dat een sleutelrol speelt in de transitie naar een circulaire economie is complex. Met name het verkrijgen van klantcommitment en financiering voor de pilot- en demofabriek is erg uitdagend. Hierdoor duurt het lang voordat bedrijven hun waarde in de markt kunnen aantonen. 

De Green Chemistry Accelerator helpt deze bedrijven, met een maatwerkprogramma, om hun bedrijfsspecifieke barrières weg te nemen om de marktadoptie te verhogen en de juiste investeerders aan te trekken. Deelnemen? Je kunt je voor 1 november aanmelden via de Registration Form rechts op deze pagina.

Waarom zou ik als groene chemie ondernemer meedoen aan dit programma?

Door deelname:

  • Krijg je een goed beeld van het groene chemie eco-systeem (markt, financiers)
  • Word je gechallenged op je groeistrategie
  • Word je je bewust van ontwikkeldoelstellingen
  • Krijg je toegang tot industrie en experts.
  • Vergroot je de marktadoptie van jouw technologie
  • Trek je de juiste financiers aan

Wat biedt het programma?

Het programma bestaat uit:

Een deepdive om de belangrijkste ontwikkeldoelen te identificeren

Een maatwerkplan om in 200  dagen de belangrijkste ontwikkeldoelen te realiseren

Twee wekelijkse ondersteuning voor de executie van het maatwerkplan

Sparren met experts over specifieke ontwikkeldoelen uit jouw maatwerkplan

Groepsessies met peers

Kennismaking met de juiste investeerders

Voor wie is het programma bedoeld?

Voor ondernemers die:

  • de ambitie hebben om bij te dragen aan de circulaire economie door een groene chemie innovatie (= recycling, biobased, ccu) naar de markt te brengen &
  • een €100M+ bedrijf naar de markt willen brengen (omzet, capex of waarde)
  • samen willen werken met trainers en experts om verder te komen
  • bezig zijn met een innovatie > TRL 5 (voorkeur 6-7)
  • formele betrokkenheid hebben van 2 of meer klanten en feedstock leveranciers.
  • een financiersbehoefte hebben tussen pre-seed en series A
  • een runway hebben van minimaal 200-300 dagen
  • in contact staan met een regionale ontwikkelingsmaatschappij of Invest-NL

Het programma heeft inmiddels zijn waarde bewezen.

10 deelnemers, in 2 rondes hebben het programma succesvol doorlopen en stappen gemaakt in hun opschaling. 

Hieronder alle deelnemers en hun ervaringen zoals ze die omschrijven in interviews en check de onderstaande video.

DOPS

Je gooit huishoudelijk-, industrieel- of landbouwafval in een reactor, verwarmt het tot 1.000 graden of meer en maakt er zo weer bruikbare grondstoffen van zoals syngas, koolstof, mineralen en metalen. Met die technologie wil DOPS Recycling Technologies de markt op.

Nature's Principles

Melkzuur wordt gebruikt in voedsel, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen, shampoos en crèmes, maar je kunt er ook bioplastic van maken. Bijvoorbeeld van melkzuur uit suikerbieten. Start-up Nature’s Principles heeft daar een goedkopere, efficiënte en veilige technologie voor ontwikkeld.

Recell

Niet recyclebaar oud papier en karton: in Europa wordt er jaarlijks 20 miljoen ton van verbrand. Het Nederlandse bedrijf Recell maakt er suikers van voor bioplastics en wil zo de chemie vergroenen. Nu zijn succesvolle demofabriek naar Engeland verhuist, gaat Recell een nieuwe bouwen die minimaal tien keer zo groot is.

Resolved Technologies

Plastic uit elektrische apparaten, computers, auto’s, chipszakken of douchekoppen wordt momenteel mondjesmaat gerecycled tot nieuwe, schone grondstoffen. Start-up Resolved Technologies heeft daar letterlijk een oplossing voor gevonden: oplossen in een oplosmiddel. Volgend jaar moet een eerste pilotfabriek op chemiecomplex Chemelot via deze methode 25 kilo plastic per uur gaan recyclen.

Senbis

Een afbreekbare vervanger vinden voor polyester in kleding geldt als de heilige graal tegen plasticvervuiling. Het Nederlandse R&D-bedrijf Senbis wil er in 2030 eentje op de markt brengen. Voor het eerst wordt daarbij kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om het hele ontwikkelproces flink te versnellen.

ETB Global

ETB Global ontwikkelde een productieproces om bio-butadieen te vervaardigen uit bio-ethanol. Daarmee kan vanaf nu een belangrijk component voor tal van kunststoffen en rubbers uit hernieuwbare bron worden geproduceerd.

Paques Biomaterials

Bacteriën in afvalwater die op natuurlijke wijze bioplastic maken, dat na gebruik weer helemaal afgebroken wordt in de natuur door diezelfde bacteriën. Het Friese Paques Biomaterials wil er de markt voor alternatieven voor fossiel plastic mee veroveren.

Relement

Relement biedt een biobased alternatief voor een belangrijk fossiel ingrediënt in verf, lijm en andere bindmiddelen. De potentie is enorm. “Wij hebben uitgerekend dat we over de hele levenscyclus ongeveer 3 kilo CO2 per kilo product kunnen besparen”, zegt medeoprichter Roger Blokland. Er is echter één probleem: opschalen als chemie start-up is zo makkelijk nog niet. Hoe lukt het toch?

Susphos

Het Nederlandse rioolwater zit vol fosfaten. Een stof die onmisbaar is voor het leven op aarde en steeds schaarser wordt. Aan de andere kant vervuilen fosfaten het water en bedreigen ze de biodiversiteit in plassen, rivieren en zeeën. Het zit in de kunstmest waarmee boeren hun akkers bemesten, en het zit in ons voedsel. Via de sloten spoelt de mest van de akkers naar rivieren en de zee en via onze ontlasting spoelen fosfaten uit voedsel het riool in.

Torwash

TORWASH ontwikkelt een aantal bewerkingsmethodes voor slib, nat maaisel en gemengde plastics en zet deze om naar biobrandstof, biogas, kunstmest en grondstoffen voor nieuwe plastics.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met

Geinteresseerd?

Laat, uiterlijk 1 november, van je horen. Voor meer informatie en vervolgproces kun je contact opnemen met Angelique Erkenbosch:
 

Angelique Erkenbosch

Business Development Circular Economy Innovation Quarter