Het is hoog tijd voor een 'Circular Deal'

21-11-2023

Na de Tweede Kamerverkiezingen bevindt Nederland zich op een kruispunt. De chemische industrie, een pilaar onder onze economie, staat klaar voor een grootschalige transformatie naar een duurzame, circulaire economie. Nu is het moment voor de politiek om een leidende rol te nemen in deze essentiële transitie. Het is tijd voor een Circular Deal, bepleit Arnold Stokking.

De chemische sector staat namelijk voor een monumentale taak: niet alleen moet de overstap naar duurzame energie gemaakt worden, maar ook moeten fossiele grondstoffen vervangen worden door duurzame alternatieven. Kenniscentrum Brightsite heeft in de 'Brightsite Transition Outlook', waarvan de belangrijkste bevindingen op 7 november tijdens het jaarevent van het platform Groene Chemie, Nieuwe Economie werden gepresenteerd, aangegeven dat we miljoenen tonnen gerecycled plastic, duurzame biomassa en koolstof uit CO2 nodig hebben voor niet-fossiele plastics en groene waterstof als grondstof. De grondstoftransitie kan niet alleen gezien worden als een milieuvraagstuk of economische barrière, maar is ook essentieel op maatschappelijk vlak. De transitie biedt bovendien enorme kansen voor nieuwe bedrijven, een nieuwe duurzame economie voor Nederland.

Daarom pleit ik voor een ‘Circular Deal’ vergelijkbaar met de Klimaatwet en de Green Deal. Zo'n wettelijk kader kan de industrie de duidelijkheid geven die ze nodig heeft om de overstap naar circulariteit te maken.

Voor een succesvolle grondstoftransitie is een coherent en stabiel langetermijnbeleid vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en andere overheden noodzakelijk. We moeten nieuwe markten voor circulaire producten creëren en groene innovatie binnen de chemische industrie stimuleren. Daarbij moeten we niet vergeten dat de consument goed geïnformeerd moet worden over circulaire producten en de overheid een voorbeeldfunctie heeft door groen in te kopen.

Een harmonisatie van onze regels met die van de EU is cruciaal om de transitie van onze industrie en samenleving naar een circulaire toekomst te versnellen. Zonder deze synchronisatie lopen we het risico essentiële industrieën en innovaties te verliezen, iets wat we ons maatschappelijk niet kunnen veroorloven. In schril contrast staat de huidige complexe regelgeving. Vereenvoudiging hiervan, met name op het gebied van recycling en het gebruik van hernieuwbare materialen, is van vitaal belang. Net zo belangrijk is de bevordering van circulaire bedrijfsmodellen om deze noodzakelijke verandering te ondersteunen.

De politieke wil om de chemische industrie te vergroenen is er, zoals blijkt uit recente debatten. Het is nu aan de politieke leiders om woorden om te zetten in daden. Door nu te handelen beschermen we niet alleen onze planeet, maar creëren we ook een toekomstige economische realiteit met Nederland als een wereldleider in duurzame chemie. De tijd voor actie is nu.

Bron: gastbijdrage Arnold Stokking voor Change Inc.