Ketendoorbraakproject: Tool Zelfbeoordeling Grondstof

04-04-2025

In de transitie naar een circulaire economie, waarin we afvalstromen op een veilige manier als waardevolle grondstoffen willen inzetten, is het cruciaal om een snellere en effectievere route te vinden voor het verkrijgen van een einde-afvalstatus. Een noodzakelijke stap om afvalstromen als grondstof in te kunnen zetten, die op dit moment een barrière oplevert voor organisaties om circulair te worden. Graag vragen wij uw steun om deze transitie verder te stimuleren.

Invest-NL, Groene Chemie Nieuwe Economie, de Unie van Waterschappen en VNO-NCW investeren, in samenwerking met het Versnellingshuis, al enige tijd in de ontwikkeling van een breed inzetbare Zelfbeoordelingstool, die dit proces kan versnellen en effectiever kan maken. Om hier vervolg aan te geven werken we aan een aanvraag van een Ketendoorbraakproject van het Versnellingshuis. Uw steun is essentieel voor ons om succesvol een aanvraag voor een Ketendoorbraakproject te kunnen doen en de beoogde doorbraak te realiseren, die de transitie naar een circulaire economie versnelt.

Een eerste concept Zelfbeoordelingstool is klaar, maar moet verder verrijkt en getoetst worden in de praktijk, voor het gebruik van de tool verder opgeschaald kan worden. Hiervoor willen we verantwoordelijkheid nemen in de vorm van een ketendoorbraakproject van het Versnellingshuis.

Een Ketendoorbraakproject is gericht op het realiseren van een doorbraak in de keten, waardoor de gehele keten een belangrijke stap kan zetten richting circulariteit. Een tool Zelfbeoordeling levert een bijdrage aan de kern van de circulaire economie: van afvalstoffen grondstoffen maken die veilig zijn voor mens en milieu.

Om dit Ketendoorbraakproject mogelijk te maken zoeken we uw steun. Wij nodigen u uit ons bij dit innovatieve project te ondersteunen. Dit kan op meerder manieren:

  1. Door expliciet uw steun te betuigen door uw naam (en logo) te verbinden aan het initiatief. U hoeft dan niets meer te doen dan deze steun toe te zeggen en een logo in PGN-format aan te leveren.
  2. Het helpt ons ook als u niet alleen uw steun betuigt, maar ook actief ondersteuning kunt bieden, mocht dit gedurende het project nodig blijken te zijn. Bijvoorbeeld door kennis en/of casuïstiek aan te leveren, feedback te geven op (tussen)resultaten van het Ketendoorbraakproject of uw netwerk en communicatiekanalen beschikbaar te stellen om de aandacht voor de tool Zelfbeoordeling te verbreden. Zodra hier in het project behoefte aan is, zouden we graag, uiteraard vrijblijvend, een beroep op u kunnen doen.

Gevraagd: uw steunverklaring

Uw steun is essentieel voor ons om succesvol een aanvraag voor een Ketendoorbraakproject te kunnen doen en de beoogde doorbraak te realiseren, die de transitie naar een circulaire economie versnelt. Laten we samen de mogelijkheden van de zelfbeoordelingstool benutten en de keten transformeren.

Om uw steun kenbaar te maken vragen we u het formulier in te vullen en uw organisatielogo te uploaden in dit formulier vóór 18 april 2025 via deze link.

Achtergrondinformatie

Doel Ketendoorbraakproject

Het doel van het Ketendoorbraakproject is om de toegankelijkheid van secundaire grondstoffen te vergroten, door het proces van het opstellen van een dossier voor het verkrijgen van een einde-afvalstatus efficiënter en effectiever te maken binnen de grenzen van het bestaande wettelijk kader, waarbij de veiligheid van mensen en het milieu voorop staat

Beoogd resultaat Ketendoorbraakproject

Het beoogde resultaat van het Ketendoorbraakproject is een breed gedragen en uniforme aanpak voor verifieerbare zelfbeoordeling. Dit zal het gemak voor ondernemers en bevoegd gezag bij het opstellen en beoordelen van een dossier voor zelfbeoordeling vergroten, wat bijdraagt aan een betere toegankelijkheid van secundaire grondstoffen als belangrijke bouwsteen voor de circulaire economie.

De 7 actielijnen

Om succesvol invulling te geven aan het resultaat van dit Ketendoorbraakproject, moeten tenminste de volgende 7 actielijnen uitgevoerd worden in een periode van 3-4 jaar:

  1. Identificeren van tenminste 3 casussen en deze meerjarig volgen ten behoeve van de legitimiteit/toetsing van de te ontwikkelen tool Zelfbeoordeling
  2. Integreren van, of afbakenen ten opzichte van, bestaande tools voor zelfbeoordeling
  3. Ontwerpen en verder uitbouwen van de tool op basis van praktijkcasussen en bredere kennisontwikkeling
  4. Het verifieerbaar maken van de inzet van de Zelfbeoordelingstool door een onafhankelijk instituut, langs een proces dat getoetst is bij I&W, Omgevingsdienst NL en RVO
  5. Harmonisatie met Europese wet- en regelgeving om de Europese interne markt maximaal te kunnen benutten
  6. Show & Tell: Bekendheid geven aan mogelijkheden van zelfbeoordeling en bijbehorende ondersteuningstool in aantrekkelijke en gebruikersvriendelijke verpakking
  7. Borging & eigenaarschap vormgeven: Opstellen van een duidelijk plan voor het eigenaarschap, beheer en onderhoud van de tool op de lange termijn

Governance

Het Ketendoorbraakproject wordt gezamenlijk geleid door de Unie van Waterschappen, Groene Economie Nieuwe Economie (GCNE), Invest-NL en VNO-NCW, ondersteund door het Versnellingshuis en haar partners. Een ketenregisseur zal via een Europese aanbesteding worden aangesteld om de doorbraken te realiseren. RVO fungeert als opdrachtgever, en de (te werven) ketenregisseur wordt begeleid door een stuurgroep en commissie vanuit het Versnellingshuis.