Petitie Provincies en Platform GCNE roept Rijksoverheid op tot continu, voorspelbaar en toekomstgericht beleid met Nationale Circulaire Plastics Norm
11-04-2025
“Met continu, voorspelbaar en toekomstgericht overheidsbeleid maak je Europa competitief in de wereld en geef je Nederlandse bedrijven binnen Europa een voorsprong”, dat stellen het Platform Groene Chemie Nieuwe Economie (GCNE) en de bij haar aangesloten acht provincies in een petitie aangeboden door vijf gamechangers aan de Tweede Kamer op 8 april.
Arnold Stokking, directeur van GCNE, stelt: “Soms hoor je wel eens dat het milieubeleid bedrijven in Nederland dwars zit, maar als het gaat om plastic is normering cruciaal voor ons verdienvermogen. Zelfs al zouden we dat willen, dan kunnen we in Nederland en Europa niet mee met de wereldwijde grondstoffenrun en “Drill Baby Drill” van President Donald Trump.”
Economisch perspectief en onafhankelijkheid van niet-Europese landen
Het sterk groeiende gebruik van goedkoop nieuw plastic uit o.a. China maakt het onmogelijk voor Nederlandse gamechangers in het recyclen van plastic en het produceren van alternatieven uit plantaardige grondstoffen om te concurreren. Volgens Gedeputeerde Douwstra van de provincie Fryslân zijn “de bedrijven essentieel voor het verdienvermogen en het behoud van banen in de (voor Nederland) cruciale chemische industrie. Ze representeren de verduurzaming van de sector en de innovatiekracht die Nederland internationaal onderscheidt en handel oplevert. Ze helpen daarnaast ook voorkomen dat Nederland en Europa voor plastic volledig afhankelijk wordt van niet-Europese landen en dat deze producten door onze afhankelijkheid uiteindelijk duurder worden.”
Voldoende afzetmarkt via Nationale Circulaire Plastics Norm
“Gamechangers uit de recycling- en bio-grondstoffenbranche ervaren”, volgens directeur Stokking, “dat financiers op een cruciaal moment uitstappen of wegblijven omdat er geen consistent en betrouwbaar Rijksoverheidsbeleid is gericht op de marktvraag naar duurzame producten”. Gedeputeerde Douwstra: “Op dit moment worden circulaire producten onvoldoende grootschalig aangeboden in supermarkten. Vleeswaren, yoghurt of zeep zijn bijvoorbeeld niet of nauwelijks te koop met circulaire verpakking. Partijen houden elkaar in gijzeling: de push en de pull komen allebei niet tot stand, met stilstand en faillissementen tot gevolg.” Stokking vult aan: “Vlot doorgaan met een goede (Nationale) Circulaire Plastics Norm is cruciaal voor het stimuleren van voldoende afzetmarkt voor bedrijven”.
Succesvolle implementatie
Het idee achter de Nationale Circulaire Plastics Norm in het regeerakkoord is dat deze de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie internationaal versterkt. Arnold Stokking geeft de Rijksoverheid in dit licht enkele gedachten mee:
- Begin met een klein(er) percentage dan beoogd
- Leg de verplichting op het juiste aangrijpingspunt in de keten
- Bied positieve prikkels focus op Europees recyclaat en biobased materiaal waarvan de afkomst transparant en de kwaliteit duidelijk is
- Zoek zoveel als juridisch mogelijk aansluiting bij de Europese normering voor 2030, die voorkomt uit de PPWR. Idealiter halen we de Europese norm naar voren.
Journaal
"Als je nu niet begint met een goede nationale circulaire plastics norm dan zijn wij circulaire plastics bedrijven bij invoering van de Europese Norm in 2030 al lang weg." Dat zegt Joost Pâques namens de petitieaanbieders van Groene Chemie, Nieuwe Economie en 8 provincies in het NOS journaal van 20.00 uur op 8 april. Ook onderschrijft hij het belang van bio-plastics. Kijk naar deze bijdrage op 08.06 minuten in het Journaal.
Volledige tekst petitie Provincies en Platform GCNE
De petitie werd namens GCNE en de acht provincies met o.a. chemische clusters overhandigd door de vijf gamechangers.
Lees de volledige petitie hier:
Petitie Nationale Circulaire Plastics Norm GCNE