Inspirerende regiotour Rotterdam voor deelnemers

18-02-2025

Eén keer per kwartaal organiseert GCNE voor haar deelnemers een regiotour, op 12 februari aan de regio Rotterdam. Met meer dan 30 deelnemers zijn de demo plant van Pryme en bureau Veritas bezocht en is veel kennis gedeeld. 

Bij Pryme gaven COO Pascal Spiekerman en CEO Marieke Bleyenbergh duidelijk de ambitie aan om chemisch recycling fors verder te gaan opschalen. Pryme, gevestigd bij Plant One in het Botlek-gebied, heeft in 2024 500 ton van plastic afval verwerkt in 340 Ton pyrolyse olie. Voor Q4 van 2025 is het doel gesteld op 3.000 tot 4.000 ton van pyrolyse olie, bijna net zoveel als in geheel 2024. De demo plant heeft een design capaciteit van 26 kton/jaar plastic afval. Met deze opschaling zal er ook een Pryme Two worden opgezet met een capaciteit die ruim vier keer zo hoog zal zijn. Met de tour naar buiten kregen de deelnemers een duidelijk beeld hoe Pryme One opereert.

Bureau Veritas

De volgende stop was bij Bureau Veritas, waar strategisch business developer Danny Vancoppenolle uitlegde hoe in de vestiging in Rotterdam zich met name toelegt op het testen en certificeren van olie, petrochemische producten en ook nog steeds kolen. Totaal zijn er in de wereld 160 labs en werken er 7.000 medewerkers voor Veritas voor toonaangevende bedrijven. Er zijn ook labs en inspecties op locatie en Veritas denkt mee bij het bouwen van plants, bijvoorbeeld om bij installaties plekken in te richten waar materiaal kan worden afgenomen om te testen. Het bezoek aan het lab was indrukwekkend met state of the art testopstellingen en applicaties.

Deltalinqs

Eline van Krimpen van gaf een update van de laatste ontwikkelingen bij Deltalinqs. Dit is de Ondernemersorganisatie voor logistieke, haven- en industriële bedrijven en bijna 95% van de bedrijven (meer dan 700) is aangesloten bij Deltalinqs. De haven en het industrieel complex zijn van wereld top omvang met bijvoorbeeld 150 MTon/jr ruwe olie waarvan 50 MTon ook verwerkt wordt, maar ook 20 MTon CO2 uitstoot. Verduurzaming is een belangrijke prioriteit en wordt ook gestimuleerd op verschillende manieren, Eline heeft verteld over biobrandstoffen en plastic-, batterij- en scheeps recycling initiatieven. Deltalinqs werkt aan een cluster grondstoffen strategie, een circulair kunststoffen netwerk een grondstoffen innovatie studie, scenariostudie voor grondstoffen transitie, marktvraag creatie bij overheden en het versnellingshuis voor het haven industrieel complex. Zie voor meer achtergrond informatie de bijlage.

Oproep GCNE

Bij de bijeenkomsten gaven Arnold Stokking en Nicole van Klaveren van GCNE ook een update van de activiteiten, met een oproep voor extra aandacht voor ondernemingen in moeilijkheden die geen subsidie meer ontvangen. Scale-ups kenmerken zich door een fase van grote kapitaalbehoefte en kunnen zich geen reserves veroorloven om in aanmerking te komen voor subsidies. Scale-ups zijn juist de cruciale stap om van innovatie tot ondernemerschap te komen. GCNE bereidt daarom een oproep voor aan de regering om de regelgeving rond “ondernemingen in moeilijkheden” te vereenvoudigen zodat scale-ups beter toegang hebben tot subsidie-instrumenten die juist bedoeld zijn voor deze fase in de innovatie keten.

GCNE Monitor 2024

David Otto van TNO presenteerde de jaarlijkse Game Changer monitor van GCNE over 2024. Lees meer over de highlights van dit rapport via deze link.

Ook deelnemer worden?

Wil je ook mee met de volgende regiotour en bijdragen aan de doelstellingen van GCNE. Lees dan meer over de voordelen en geef dan aan je interesse aan als deelnemer via deze link.