×

×

Green Chemistry Accelerator

Acceleer naar een groene toekomst

Heeft u een idee voor (de opschaling van) een innovatie die een sleutelrol kan spelen in de transitie naar een circulaire, niet-fossiele economie? Dan kan het acceleratieprogramma Green Chemistry Accelerator u helpen uw idee te realiseren. Na een succesvolle eerste ronde starten we in het najaar van 2023 met een nieuwe programma, waar u zich binnenkort voor kunt aanmelden. 

Green Chemistry Accelerator helpt bedrijven barrières weg te nemen die de marktadoptie belemmeren en helpt bij het aantrekken van de juiste investeerders om zo de financiering van pilots en demofabrieken te versnellen.

Lees meer over de ervaringen van de deelnemers van de eerste ronde en check de video:


Het programma Green Chemistry Accelerator bestaat uit:

Een volledige 360° bedrijfsscan om de belangrijkste ontwikkeldoelen te identificeren

Een maatwerkplan om in 200 dagen de belangrijkste ontwikkeldoelen te realiseren

Twee wekelijkse ondersteuning voor de executie van het maatwerkplan

Sparren met experts over specifieke ontwikkeldoelen uit jouw maatwerkplan

Vijf groepsessies met peers

Maak kennis met de juiste investeerders

Eerdere deelnemers

De onderstaande bedrijven hebben deelgenomen aan de eerste ronde van de accelerator die is afgerond met een graduation day in februari 2023. Enkele quotes over hun ervaringen met het programma:

  • 'We zijn hier zoveel wijzer uitgekomen. Je wordt gedwongen om goed na te denken en met experts te praten. Je krijgt inzicht vanuit een ander perspectief.’ (ETB)
  •  ‘Het programma heeft ons bedrijf een stuk volwassener gemaakt, waardoor wij beter weten waar we naar toe willen. De financiële wereld is voor ons heel vreemd. Ze hebben andere manier van denken. Door programma komen we beter beslagen ten ijs’ (Torwash)
  •  ‘Eindelijk een accelerator voor DeepTech!’ (Susphos) 
  • ‘Zeer nuttig. Dit zit in de combinatie van focus aanbrengen door OKR sturing, verdieping aanbrengen met experts en leren met samen peers.' (Relement)
  •  ‘De meerwaarde zit ‘m ook dat je wordt opgenomen in het ecosysteem van Groene Chemie, Nieuwe Economie. In een volgende ronde mogen de activiteiten van het platform en de accelerator nog meer geïntegreerd worden’. (Paques Biomaterials)
  • Hieronder alle deelnemers op een rij:

ETB Global

ETB Global ontwikkelde een productieproces om bio-butadieen te vervaardigen uit bio-ethanol. Daarmee kan vanaf nu een belangrijk component voor tal van kunststoffen en rubbers uit hernieuwbare bron worden geproduceerd.

Paques Biomaterials

Bacteriën in afvalwater die op natuurlijke wijze bioplastic maken, dat na gebruik weer helemaal afgebroken wordt in de natuur door diezelfde bacteriën. Het Friese Paques Biomaterials wil er de markt voor alternatieven voor fossiel plastic mee veroveren.

Relement

Relement biedt een biobased alternatief voor een belangrijk fossiel ingrediënt in verf, lijm en andere bindmiddelen. De potentie is enorm. “Wij hebben uitgerekend dat we over de hele levenscyclus ongeveer 3 kilo CO2 per kilo product kunnen besparen”, zegt medeoprichter Roger Blokland. Er is echter één probleem: opschalen als chemie start-up is zo makkelijk nog niet. Hoe lukt het toch?

Susphos

Het Nederlandse rioolwater zit vol fosfaten. Een stof die onmisbaar is voor het leven op aarde en steeds schaarser wordt. Aan de andere kant vervuilen fosfaten het water en bedreigen ze de biodiversiteit in plassen, rivieren en zeeën. Het zit in de kunstmest waarmee boeren hun akkers bemesten, en het zit in ons voedsel. Via de sloten spoelt de mest van de akkers naar rivieren en de zee en via onze ontlasting spoelen fosfaten uit voedsel het riool in.

Torwash

TORWASH ontwikkelt een aantal bewerkingsmethodes voor slib, nat maaisel en gemengde plastics en zet deze om naar biobrandstof, biogas, kunstmest en grondstoffen voor nieuwe plastics.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met

Meer weten? Neem contact op met:

Angelique Erkenbosch

Business Development
Circular Economy