Reactie GCNE op het rapport van de Plastictafel.
02-07-2025
Vandaag presenteert de Nederlandse Plastic Tafel het rapport met uitkomsten. Waar voor sommige partijen aan de tafel de uitkomsten het maximale zijn, zijn voor GCNE deze uitkomsten het minimale om vertrouwen te houden op voldoende marktvraag in de komende jaren.
“Er zullen meer substantiële maatregelen nodig zijn om de kabinetsdoelstelling te behalen van 2mton CO2 besparing en 30% circulair in 2030, maar hiermee kunnen we een bescheiden eerste stap maken.” zegt Marc den Hartog, CEO van ChainCraft en onderhandelaar namens GCNE. Arnold Stokking, voorzitter van GCNE voegt toe: “Alleen als het hele pakket door de politiek wordt overgenomen kunnen onze circulaire bedrijven naar de bank. Er zijn al teveel gamechangers omgevallen door het ontbreken van consistent overheidsbeleid dat de noodzakelijke transitie mogelijk maakt.”
“Voorkomen dat we investeringen en patenten aan het buitenland kwijtraken”
Het gebruik van duurzame grondstoffen en hoogwaardige recycling is, volgens Arnold Stokking “noodzakelijk voor verdere economische groei en het behoud van hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland.” Den Hartog: “We moeten zorgen dat we onze circulaire koploperspositie behouden en duurzame investeringen mogelijk maken. Dit alles in de wetenschap dat de vraag naar plastic sterk groeit en er in 2030 een grote Europese markt voor circulaire plastics zal zijn.” Nederland beschikt over een goede infrastructuur voor afvalinzameling en -verwerking en is ongelofelijk innovatief, maar Nederland kan het niet alleen. Dat vereist gezamenlijk en eensgezind optrekken richting Brussel en nu al beginnen met maatregelen om klaar te zijn als de EU vanaf 2030 met wet- en regelgeving komt. Eerdere pogingen om via vrijwillige afspraken met de industrie tot een resultaat te komen hadden onvoldoende effect, zo bleek uit het mislukken van het Plasticpact in 2023 en het daaropvolgende PBL rapport dat meer “dwang en drang” adviseerde in de vorm van een circulaire plastics norm.
Plastictafel voor 30% circulair in 2030
De Plastictafel werd in december 2024 geïnitieerd door VNO, Plastics Europe, NRK en Verpact en in het leven geroepen nadat het kabinet in april niet alleen de voorgestelde plastic belastingheffing van een half miljard euro per jaar, maar ook de circulaire plastic norm van tafel haalde. Aan de tafel werd door het kabinet gevraagd om met alternatieven invullingen te komen van deze instrumenten die vergelijkbare CO2-besparing van 2 mton en 30% circulair in 2030 en budgettaire inkomsten opleveren mét het behoud van een gezonde, concurrerende plastic-, afval-, en recyclingsector. Met dank aan de Tweede Kamer mocht GCNE de afgelopen maanden bij de vergaderingen van deze tafel aanwezig zijn. Voorgesteld wordt onder andere een circulaire plastic bank en tariefdifferentiatie binnen de UPV’s. Grote bedrijven en retailers gaan versterkt inzetten op het inkopen van circulair plastic. Een nieuw en belangrijk instrument daarbij is de circulaire hefboom. Deze hefboom heeft als doel de inzet van circulaire plastics te belonen ten opzichte van fossiele plastics. Indien wettelijk en afdwingbaar ingevoerd conform het advies van de gezamenlijke Plastictafel is dit een effectief instrument dat tot een daadwerkelijke markt voor circulaire plastics in Nederland leidt.
Arnold Stokking: “Graag wil ik de voorzitter en alle deelnemers aan de tafel hartelijk danken voor de vele tijd die ze de laatste maand hebben vrijgemaakt. In het bijzonder dank ik ons team en alle andere gamechangers die op de achtergrond hebben meegedacht”.