Inzet gamechangers GCNE aan Plastic Tafel
02-05-2025
Op uitnodiging van Steven van Eijck neemt GCNE namens de gamechangers voortaan deel aan de Plastic Tafel. De volgende bijeenkomst is op 6 mei, uiterlijk 30 juni moet de Plastic Tafel met en advies aan het kabinet komen.
De inbreng vanuit GCNE is opgenomen in het Inzetdocument GCNE Plastic Tafel mei 2025.pdf
De aanleiding en achtergrond is uitgebreid opgenomen in dit inzetdocument. Hieronder staat het laatste gedeelte van de brief.
Doelen GCNE
- Herstel van vertrouwen in de rol van de rijksoverheid op circulaire plastics zodat private partijen durven te investeren in de gamechangers op het gebied van circulair plastics, koplopers in de transitie naar innovatieve en duurzame oplossingen. Overheidsleningen zijn daarbij niet genoeg.
- Het stimuleren van een substantiële afzetmarkt voor gamechangers (groot en klein) zodat Nederlandse bedrijven behouden blijven voordat er in 2030 met de Europese PPWR een afzetmarkt wordt gestimuleerd. Het gaat hierbij om zowel biobased bedrijven als recycling.
- Het aanjagen van de verdere transitie naar circulaire plastics, de investeringen in het circulaire en lange-termijn verdienvermogen van de industriële clusters in Nederland en de strategische autonomie en concurrentiepositie van Nederland.
Rode lijnen
- GCNE is voor een nationale bijmengverplichting vanaf 2027, liefst eerder.
- De Plastics Tafel is een middel en geen doel op zichzelf. Aan de tafel dienen wat ons betreft alle belangen in voldoende mate te worden vertegenwoordigd. Gamechangers verdienen een vaste plek aan tafel omdat ze misschien wel het allermeest worden geraakt door de aangekondigde plasticmaatregelen van de rijksoverheid, vooral het uitblijven daarvan. Bij vertraging van maatregelen zoals een goede nationale plastic norm vallen bedrijven om en wordt de opgebouwde waarde door Nederlandse investeringen en patenten tenietgedaan. Indien maatschappelijke organisaties niet kunnen aanhaken, dan kan MVO-Nederland wellicht een brug vormen.
- We houden vast aan de deadline ‘voor de zomer’ van de motie Buijsse/Wingelaar voor alternatieve oplossingen. Als de deadline niet gehaald wordt dan dient wat ons betreft het oude conceptvoorstel weer op tafel te komen en in de basis te worden doorgevoerd bij de augustusbesluitvorming (Prinsjesdag). We willen geen nieuwe onderzoeken en analyses meer als deze vertraging meebrengen. Er is voldoende kennis beschikbaar.
- Wij beogen een bijmengverplichting die het vertrouwen in de rol van de rijksoverheid en de investeringen van private partijen in de circulaire economie herstelt (I) en een substantiële afzetmarkt creëert (II). Ook alternatieven voor een Nationale Circulaire Plastics Norm dienen aantoonbaar korte termijn effect te hebben, voldoende normerende werking te hebben en voldoende accountable en onafhankelijk handhaafbaar te zijn vanuit GCNE. Ook product- of tariefdifferentiatie moet aan die voorwaarden voldoen.
- Ten opzichte van de eerdere Nationale Circulaire Plastics Norm stellen wij een aantal wijzigingen voor. Waar je de verplichting bij de (Nationale) Circulaire Plastics Norm ook neerlegt, iemand voelt de economische pijn het meest. Daarom stellen wij voor om vooral de perverse (onbedoelde) effecten van de norm te mitigeren. Dit kan door: 1) met een klein percentage te beginnen in 2027 en de norm gradueel op te bouwen naar 2030; 2) een focus op Europees recyclaat en biobased materiaal waarvan de afkomst transparant en de kwaliteit duidelijk is en zoveel als juridisch mogelijk: 3); verstandige verhouding tot Europese normering(en), om praktische processen haalbaar te houden en administratieve druk zoveel mogelijk te mitigeren. Daarbij dient rekening gehouden te worden met de PPWR; 4) zoveel mogelijk op te komen voor de gamechangers in Nederland door het weglekeffect te mitigeren en te voorkomen dat producten die in het buitenland verwerkt worden met plastic zonder bijmengverplichting relatief goedkoper zijn.
- Een plastic-of polymerenheffing (hoofdlijnenakkoord) of een alternatieve belastingmaatregel via de belastinginkomsten (voorjaarsnota) helpt de circulaire economie niet en levert vooral lastenverzwaring op voor burgers of voor (fossiele) bedrijven, die deze heffing zullen vertalen in de prijs van hun producten. Het is belangrijk dat dit helder gecommuniceerd wordt. GCNE verkiest beleidsinstrumenten die tot circulaire marktvraag leiden, omdat deze meer (investerings)zekerheid bieden.
Team GCNE
• Marc den Hartog, Onderhandelaar
• Djoeke Altena, Plaatsvervangend Onderhandelaar
• Arnold Stokking, Voorzitter Groene Chemie Nieuwe Economie
• Nicole van Klaveren, Contacten met de Gamechangers, +31 6 232 278 19
• René Rouwette, Public Affairs/Externe Relaties, +31 6 420 921 547
plastictafel@groenechemie.nl