Aanpakken van randvoorwaarden voor groene chemie

 Om de klimaatdoelstellingen richting 2050 te kunnen halen, is voor circulaire oplossingen in de chemie ondersteunende wet- en regelgeving nodig. Het platform Groene Chemie, Nieuwe Economie heeft, samen met overheden, financiers en bedrijven een adviserende rol richting beleidsmakers om knelpunten in wet- en regelgeving op te lossen en om tot de juiste randvoorwaarden te komen om de groene chemie tot bloei te laten komen. 

Level Playing Field

De afgelopen tijd zijn florerende bedrijven op het gebied van recycling en biobased plastics omgevallen. GCNE is de organisatie voor de innovatieve gamechangers in de groene chemie, en vindt dat er snel overheidsbeleid nodig is om deze bedrijven te helpen, de verduurzaming te continueren en het verdienvermogen van innovatief Nederland te versterken. 

Op 8 april 2025 hebben vijf gamechangers namens GCNE samen met acht provincies een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden om te komen tot continu, voorspelbaar en toekomstgericht overheidsbeleid waarmee je Europa competitief in de wereld maakt en Nederlandse bedrijven binnen Europa een voorsprong geeft. Een Nationale Circulaire Plastics is dan nodig. Lees hier verder.

Op 6 maart 2025 heeft Arnold Stokking bij het rondetafelgesprek Circulair Plastic van de Tweede Kamer commissie I&W vanuit GCNE de visie over Circulaire Plastics Norm ingebracht. Lees hier verder.

Voor dit overheidsbeleid hebben we @CE Delft gevraagd een rapport met aanbevelingen op te stellen, link naar rapport: Balanced policy support for biobased and recycled plasticLees hier verder.

Eerder is het thema 'Einde Afval Status' geagendeerd.

 ‘Einde-afval-status’

In de transitie naar een circulaire economie, waarin we afvalstromen op een veilige manier als waardevolle grondstoffen willen inzetten, is het cruciaal om een snellere en effectievere route te vinden voor het verkrijgen van een einde-afvalstatus. Een noodzakelijke stap om afvalstromen als grondstof in te kunnen zetten, die op dit moment een barrière oplevert voor organisaties om circulair te worden.

Op 27 maart 2025 is  een roadmap 'End of Waste' gepresenteerd door GCNE in Brussels op basis van de hier te downloaden  Whitepaper Bottlenecks hernieuwbare grondstoffen met focus Einde afval.pdf

In april 2025 zijn de voorbereidingen gestart voor het ketendoorbraakproject: Tool Zelfbeoordeling Grondstof.  Invest-NL, Groene Chemie Nieuwe Economie, de Unie van Waterschappen en VNO-NCW investeren, in samenwerking met het Versnellingshuis, al enige tijd in de ontwikkeling van een breed inzetbare Zelfbeoordelingstool, die dit proces kan versnellen en effectiever kan maken. Om hier vervolg aan te geven werken we aan een aanvraag van een Ketendoorbraakproject van het Versnellingshuis. Lees hier verder.

In 2023 zijn de voorbereidende acties voor de aanpak op Einde Afval status gestart met de onderstaande acties.

1. PROBLEEMANALYSE

Eerst hebben we door adviesbureau Ecomatters in kaart laten brengen hoe de belangrijkste hordes rondom recycling genomen kunnen worden. De bevindingen zijn op 17 april 2023 gepresenteerd tijdens de conferentie 'No Time to Waste'. Lees hier het volledige rapport of de samenvatting.

2. MOGELIJKE OPLOSSINGEN

Vervolgens hebben we met de consultants van Rebel mogelijke oplossingsrichtingen uitgewerkt, die we onder hun begeleiding hebben afgetoetst in diverse werksessies met vertegenwoordigers van overheden en bedrijfsleven. 
Lees hier het rapport over de mogelijke oplossingsrichtingen.

3. PLAN VAN AANPAK

Tot slot is Henk Pool van BinGo Results hiermee aan de slag gegaan om een oplossingsstrategie en plan van aanpak te ontwerpen op basis van de bouwstenen en bevindingen van Rebel. We trekken hierbij de kaart van certificering als voorloper op Europese wet- en regelgeving.
Lees hier het rapport over het plan van aanpak.

De rapporten van Rebel en BinGo Results zijn tijdens het jaarevent van 7 november 2023 overhandigd aan Gabriëlle Sogelée van het ministerie van I&W en aan Jacqueline Vaessen van de Topsector Chemie.