Beroep op plasticproducenten

10-11-2024

Karlo Van Dam, directeur verduurzaming industrie bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei, werd na zijn speech zowat belaagd door ondernemers uit de recyclingbranche. Hij had net uitgelegd hoe het kabinet de groene economie wil ondersteunen, mede om de CO2-uitstoot van de industrie in 2030 met 66,5 procent terug te dringen en in 2050 tot nul. 

Dat gaat via een mix van stimuleren, normeren en beprijzen. Bijvoorbeeld een bijmengverlichting voor recyclaat en biobased plastic, maar ook een heffing op nieuw plastic in 2028. ,,Komend voorjaar komen we met een heel pakket aan instrumenten om de sector te helpen”, beloofde hij. In EU-verband wil Nederland maatregelen nemen tegen de import van goedkoop plastic en recyclaat, maar dat is volgens Van Dam verschrikkelijk ingewikkeld. “Daarom doen we een beroep op de sector om het aandeel van gerecycled plastic te vergroten”, zegt hij. “We moeten in deze moeilijke situatie met elkaar doen wat we kunnen en wat kan, maar we kunnen bedrijven niet heel lang in de lucht houden met subsidie als er geen gezond bedrijfsmodel is.”

Petitie aan de kamer

Is dit genoeg om recyclingbedrijven de moeilijke jaren tot de bijmengverplichting te laten overbruggen? De sector denkt van niet. Die vindt dat Nederland nu al zo’n norm moet invoeren en voorop moet lopen in Europa, stelden tal van bedrijven tijdens het congres. Groene Chemie Nieuwe Economie is bezig met een petitie voor de Tweede Kamer over het effectief inzetten van beleidsmaatregelen voor zowel recyclaat als biogrondstoffen. Die bouwt voort op onderzoek van CE Delft, dat concludeert dat er nu een ongelijk speelveld is tussen fossiele en hernieuwbare brand- en grondstoffen. Als dat speelveld eerlijker wordt, hebben ook recyclingbedrijven daar voordeel bij.

Alles uit China

Een bedrijf als Healix wordt de komende tijd opnieuw gesteund door de LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg, maar als de situatie langer dan een half jaar duurt wordt dat lastig. Staatsinvesteringsfonds Invest-NL is bang dat er niets verandert zolang goedkope fossiele grondstoffen niet hoger worden beprijst. “Mijn grote nachtmerrie is dat er in 2027 of in 2030, als die bijmengverplichting er is, geen aanbieders van recyclaat meer zijn op de Nederlandse markt. Dan moet alles weer uit China komen en dan zeggen de afnemers: er is te weinig recyclaat. Dat kun je nu al voorspellen, dus moeten we nu handelen”, zegt CEO Rinke Zonneveld van Invest-NL.