Nu oplossingen nodig voor de recyclingsector
11-11-2024
De recycling-tak in Nederland staat op een kantelpunt. Plastic recyclingbedrijven dreigen massaal om te vallen omdat ze niet kunnen concurreren met de import van goedkoop nieuw plastic uit China en de VS. Klanten blijken namelijk vooral naar de prijs van hun grondstof te kijken.
Bedrijven zoals Umincorp en PET-flessen recyclelaar Ioniqa zijn al failliet en Healix uit Maastricht heeft zijn productie bijna stilgezet om een faillissement te voorkomen. “Het laatste kwartaal was dramatisch. Terwijl onze productiecapaciteit omhoog ging, gingen de prijzen omlaag”, zegt CEO Marcel Alberts. Healix verwerkt afgedankte touwen en netten uit de visserij en landbouwsector tot circulaire polymeren voor plastic. Het had net Coca-Cola als grote klant binnengehaald, dat zijn rode kratten van gerecycled plastic wil gaan maken. Maar het frisdrankbedrijf doet dat niet allemaal in één keer. “We hebben een proeforder gehad en die deed het goed. We verwachten dat dit heel Europe doorgaat, maar dat kost gewoon tijd. Toch hebben we dit soort partijen nodig, omdat die bereid zijn een premium prijs te betalen”, zegt Alberts.
Nu oplossingen nodig
Door lage plastic prijzen zijn klanten - lees grote bedrijven in de chemie - nauwelijks bereid meer te betalen voor recyclaat. En de verplichting om recyclaat bij te mengen bij de productie van nieuw plastic gaat in Nederland pas in 2027 gelden.
Het gevaar bestaat dat als die wettelijke verplichting ingaat, Nederland geen recyclingindustrie meer heeft. “De bedrijven die dit moeten gaan doen en die we straks nodig hebben zitten in zwaar weer”, zegt directeur Marc Spekreijse van Circular Plastics NL (CPNL).
Dit programma is gestart met 220 miljoen uit het Nationaal Groeifonds om bedrijven en instellingen te helpen met opschalen en innovatie. Begin volgend jaar start CPNL een nieuwe subsidieronde van 30 miljoen, maar dat is niet genoeg. “We kunnen wel subsidie geven, maar daar hoort cofinanciering bij. De businesscase is nu negatief, dus gaat niemand erin investeren. Daarom kunnen we niet langer wachten. Er moeten nu oplossingen komen”, stelt hij.
Garantieregeling
Voor die oplossingen kijkt de sector nadrukkelijk naar de overheid. Staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu liet in een videoboodschap weten veel belang te hechten aan de circulaire economie. Hij ziet met lede ogen recyclingbedrijven failliet gaan. “Het is superlastig concurreren met de huidige lage prijzen van fossiel plastic. We moeten de markt voor circulair plastic verbeteren en daarom grijpen we in. Op Europees niveau en op nationaal niveau”, zegt hij. Jansen is bezig met het ontwerp van een circulaire plasticnorm voor het gebruik van gerecycled plastic. “Dit geeft een boost aan het gebruik van recyclaat. Bedrijven die het nu moeilijk hebben en die extra financiering nodig hebben, kunnen een beroep doen op de garantieregeling en steun uit het Klimaatfonds”, beloofde hij.
Klik hier verder voor het verhaal van Karlo van Dam van het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Rinke Zonneveld van Invest-NL.