×

×

Tour naar hotspots Groene Chemie in Groningen

27-06-2024

Tijdens de tour van deelnemers van GCNE naar Groningen en Chemport zijn enkele Groene Chemie hotspots bezocht, waaronder BioBTX, Avantium en de Verborg groep. Ook melden Paques, Senbis en H&P Moulding hun laatste ontwikkelingen op het podium in de Energy Barn op de Zernike Campus.

Meer dan 40 deelnemers gingen op tour op 25 juni naar het cluster van Chemport en bedrijven in Noord-Nederland. Op de Zernike Campus benadrukte Arnold Stokking het belang van samenhangende financiering voor de opschaling van de initiatieven en passen beleid op onder meer Einde Afval Status en Level Playing Field.

Niels Schenk van BioBTX onderstreepte het belang van level playing field en was trots op de investering van 80 miljoen euro voor de bouw van een eerste grote fabriek in Delfzijl. BioBTX maakt van plastic afval zogeheten aromaten; chemische bouwstenen voor alledaagse producten zoals PET-flessen, batterijen en schuim. Niels nam de deelnemers mee naar de opstelling op de Zenike campus.


Op het podium vertelde Joost Pâques hoe zijn bedrijf een proces heeft ontwikkeld om vanuit organische afvalstromen een volledig biologisch afbreekbaar biopolymeer te produceren: polyhydroxyalkanoaat (PHA). Het is van doorslaggevend belang om PHA via de ketenaanpak op te schalen. Partners in de deze keten vertelden hoe dat werkt vanuit Senbis door Gerard Nijhoving en H&P Moulding door Bart Labrie.

Maaike van Heeren van Chemport Europe lichtte toe hoe deze clusterorganisatie bouwt aan connecties en de frontrunners in groene chemie volop ondersteunt van lab naar toepassing.

Tijdens de tour naar de fabriek in aanbouw van Avantium vertelde Ed de Jong hoe met veel doorzettingskracht van techniek nu is gekomen tot productie. In de fabriek wordt binnenkort van plantaardig materiaal PEF-flessen gemaakt die recyclebaar zijn. Albert Heijn gaat deze onder meer gebruiken als verpakking voor de vruchtensappen van het huismerk.

Bij de Verborg Group kregen we met een rondleiding te zien hoe efficiënt de processen zijn ingericht en hoe de grondstoffen via de haven worden aangeleverd. Verborg Group is gespecialiseerd in plantaardige oliën, vetten, vetpoeders en biologisch afbreekbare producten. Met tientallen jaren ervaring biedt de groep hoogwaardige producten en diensten in de plantaardige oliesector. 

We kregen vele enthousiaste reacties van de deelnemers. 

Jules Cuijpers van Resolved Technologies: 'geweldig event met indrukwekkende realisaties en inspirerende verhalen. Dankbaar hier bij aanwezig te mogen zijn.'

Christophe Cappuyns van Alfa Laval: Wat een inspirerende dag! Er zijn veel initiatieven in Nederland om de materiaaltransitie een realiteit te maken. Zeer leuk om hier aan te kunnen bijdragen. Dank aan de organisatie.

Arnold Stokking, voorzitter GCNE: wat gaaf om 3 koplopers in de groene chemie te bezoeken! BioBTX op Zernike Groningen, een pilot om met hernieuwbare grondstoffen drop ins BTX-en te maken, volgende stap van opschaling is geaccordeerd! Avantium in Delfzijl waar ze de strijd met PET aan gaan door bio gebaseerd FDCA voor PEF te produceren. Niet alleen groen maar ook gewoon beter! Verborg Group bv waar met een gloednieuwe bioraffinaderij uit biogrondstoffen onder andere smeermiddelen worden geproduceerd.

De organisatie was in handen van Joop Groen van GCNE en Chemport Europe samen met de NOM.

Wil je ook deelnemer worden, meld je dan aan via deze link.

Of neem contact op met Joop Groen.