×

×

80 miljoen voor BioBTX dat van plastic afval chemische bouwstenen maakt

22-06-2024

Circulair chemiebedrijf BioBTX uit Groningen heeft een investering opgehaald van 80 miljoen voor de bouw van een eerste grote fabriek in Delfzijl. BioBTX maakt van plastic afval zogeheten aromaten; chemische bouwstenen voor alledaagse producten zoals PET-flessen, batterijen en schuim.

Locatie waar de nieuwe fabriek in Delfzijl gebouwd gaat worden        Credit BioBTX

De technologie die BioBTX gebruikt, heet ICCP (integrated cascading catalytic pyrolysis), een vorm van chemische recycling op basis van pyrolyse. “Met pyrolyse wordt materiaal verhit zonder zuurstof, waardoor je het materiaal kraakt in kleinere moleculen”, zegt Tijmen Vries, verantwoordelijk voor de strategie bij BioBTX. “Wij voegen hier een tweede stap aan toe. Met een katalysator worden de moleculen weer deels aan elkaar geplakt. Het resultaat: btx-moleculen, ofwel benzeen, tolueen en xyleen. Het is de combinatie van deze twee processen die ons uniek maakt.”

Circulaire chemische bouwstenen

Vries legt uit dat er in de fossiele chemie, waar olie de voornaamste grondstof is, grofweg zeven chemische bouwstenen bestaan. Met deze bouwstenen kun je in de basis alles maken; van plastics tot medicijnen en van coatings tot gels. Benzeen, tolueen en xyleen vormen drie van die bouwstenen. En de btx-moleculen die BioBTX maakt uit plastic afval hebben precies dezelfde eigenschappen en kwaliteit als de fossiele evenknie. “Wij kunnen met onze technologie dus voorzien in drie van de bouwstenen die zo belangrijk zijn voor de chemische industrie.”

Plastic afval

BioBTX wil deze grondstoffen maken van plastic afval. Het grote voordeel van zijn technologie is dat het bedrijf gemengde plastics kan gebruiken. Daardoor is het niet nodig dat plastic op voorhand gescheiden wordt. Vries: “Straks mag plastic afval niet meer vervoerd worden naar landen buiten de EU. Dus partijen die blijven zitten met plastic afval dat niet mechanisch gerecycled kan worden, moeten op zoek naar een manier om van hun afval af te komen.”

Iets meer dan de helft van al ons plastic afval wordt op dit moment verbrand. “Hierdoor wordt in feite koolstof omgezet in energie en CO2”, zegt Vries. “Wij willen juist de koolstof zo lang mogelijk in de keten houden, zodat we voorkomen dat CO2 in de atmosfeer komt. Daardoor worden we ook minder afhankelijk van de import van aardolie uit andere landen.”

Milieu-impact recycling

Chemische recycling op basis van pyrolyse gaat wel gepaard met een hoge energievraag. Om moleculen te kraken, zijn temperaturen nodig die kunnen oplopen tot een paar honderd graden Celsius. Maar de CO2-impact die deze energievraag heeft, is volgens Vries nog steeds lager dan wanneer btx-moleculen uit fossiele brandstoffen worden gemaakt. “Rekening houdend met de energiemix in Nederland hebben we berekend dat onze technologie een 70 procent lagere milieu-impact heeft dan fossiele btx."

Met de investering van 80 miljoen wil BioBTX zijn ICCP-technologie opschalen. Daarvoor gaat het een nieuwe fabriek in Delfzijl bouwen die jaarlijks 20.000 ton plastic afval gaat verwerken tot aromaten. “Die 20.000 ton is nog steeds een drop in the ocean als je kijkt naar de hele vraag van de chemische industrie”, zegt Vries. “Maar het kan een begin zijn voor de transitie die ook de chemie moet maken. Onze bouwstenen kunnen gewoon bij de fossiele variant bijgemengd worden, zonder dat processen hoeven worden aangepast.”

Fabrieken wereldwijd

BioBTX wil eind dit jaar het definitieve investeringsbesluit nemen. Vervolgens start de bouw, waarna de fabriek eind 2026 operationeel moet zijn. In een later stadium kan de fabriek dan opschalen, zodat deze jaarlijks 50.000 ton plastic afval kan verwerken. Vries: “Uiteindelijk willen we onze technologie als licentiemodel gaan verkopen aan grote chemiebedrijven. Op die manier kunnen onze fabrieken overal ter wereld opgezet worden.”

De 80 miljoen werd uit verschillende hoeken opgehaald. Bij nieuwe investeerders Invest-NL, Infinity Recycling en Covestro en huidige investeerders Carduso Capital, NOM en Groninger Groeifonds haalde het bedrijf 42 miljoen op. 15 miljoen werd opgehaald bij het Polestar Capital Circular Debt Fund, 4 miljoen bij de provincie Groningen en 14 miljoen bij de RVO.

Dit artikel is eerder verschenen in Change Inc, redacteurTeun Schröder