×

×

Terugblik webinar groeifondsaanvraag Biobased Circular

22-11-2022

Op 21 november vond een webinar plaats om een breder publiek te informeren voor de groeifondsaanvraag Biobased Circular (BBC), en daarmee nieuwe input te generen door en voor ondernemend Nederland. Het voorstel wil een belangrijke boost geven aan een nieuwe circulaire bedrijfstak in Nederland, op basis van biogebaseerde materialen. De rond de 100 deelnemers hadden een diverse achtergrond startups, MKB-bedrijven, multinationals, onderwijs, overheid, research instituten en investeerders. Met een groot aantal deelnemers zijn vervolggesprekken gepland over mogelijke deelname en/of integratie in het BBC programma. Ook u kunt nog steeds aansluiten. 

De gegeven presentatie is hier te downloaden.

Het webinar is terug te kijken via deze link.

In de grondstoffentransitie (en dus de transitie naar hernieuwbare koolstof) zijn hernieuwbare biogrondstoffen onmisbaar. Het voorstel 'Biobased Circular’ zet een grote stap in de ontsluiting en toepassing van dergelijke grondstoffen. De ambitie van 'Biobased Circular’ is het daadwerkelijk vormgeven van de gehele keten van landbouw via chemie naar de eindgebruiker. Door het ontsluiten van landbouwgewassen als grondstof voor kunststoffen wordt er nieuw economisch perspectief geboden aan de agrarische sector, de voedingsindustrie en de chemie. Tevens wordt met dit voorstel op een netto CO2-reductie ingezet (‘carbon sink’), een bijzonder relevante ontwikkeling van groot belang voor het behalen van de klimaatdoelen. De economische en maatschappelijke urgentie is dan ook hoog.

Naast de demonstratiefabrieken voor biogebaseerde chemische bouwstenen op industrieel relevante schaal wordt in het voorstel ingezet op het versterken van de infrastructuur en technologiepositie van Nederland, om toekomstige biobased circulaire polymeer-waardeketens te ontwikkelen, te demonstreren en op schaal te kunnen realiseren.. Uiteindelijk moet dit leiden tot de positionering van Nederland als dé vestigingslocatie op het gebied van circulaire bio-gebaseerde chemie en polymeer-productie, -verwerking en -hergebruik.

Als uw organisatie dit voorstel wil ondersteunen, stellen we het bijzonder op prijs als u deze support brief aan ons toestuurt.

Voor toesturen van de support brief, reacties en nader contact over deze groeifondsaanvraag kunt u Herman Wories mailen: h.wories@maastrichtuniversity.nl.