×

×

Plasmalab zet stap richting duurzame chemie met EZK-subsidie

11-10-2021

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) investeert ruim € 230.000 in het Brightsite Plasmalab op de Brightlands Chemelot Campus. Met de investering van EZK wordt een plasmabron aangeschaft voor onderzoek in het Brightsite Plasmalab. Het doel is om in 2050 de chemie in Nederland klimaatneutraal te maken. Het gebruik van groene stroom zal een sleutelrol spelen. Brightsite heeft ervoor gekozen om zich te concentreren op plasmatechnologie, een efficiënt elektrisch proces voor het splitsen en synthetiseren van moleculen

Brightsite Plasmalab: een belangrijke stap naar duurzame chemie

Het doel is om in 2050 de chemie in Nederland klimaatneutraal te maken. Het gebruik van groene stroom zal een sleutelrol spelen. Brightsite heeft ervoor gekozen om zich te concentreren op plasmatechnologie, een efficiënt elektrisch proces voor het splitsen en synthetiseren van moleculen. Er worden grote doorbraken op het gebied van duurzaamheid verwacht voor zowel de productie van kunststoffen als de opwekking van schone waterstof.

Arnold Stokking (Brightsite):

“We zijn erg trots dat als gevolg van deze subsidie ​​ons regionale plasmatechnologie-initiatief landelijke erkenning en ondersteuning krijgt. We hebben op Chemelot een prima uitgangspositie om met deze baanbrekende technologie te helpen CO2 te verminderen. Deze subsidie ​​onderstreept het potentieel van elektrificatie en erkent onze specifieke plasmaroute als een veelbelovende kans voor groene chemie.”

Beschikbaar voor de hele innovatieketen

Een nieuwe generatie studenten en onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) gaat aan de slag in het Brightsite Plasmalab en gebruikt zeer geavanceerde apparatuur om demonstrators te ontwerpen en te bouwen. De officiële opening van het Brightsite Plasmalab vindt plaats op donderdag 18 november 2021. Het is de basis van waaruit Brightsite-partners UM, TNO en Sitech Services, in samenwerking met bedrijven, grensverleggend onderzoek gaan doen, bestaande plasmatechnologie optimaliseren en nieuwe plasmaprocessen die kunnen worden toegepast in en opgeschaald voor de chemische industrie. Het Brightsite Plasmalab wordt beschikbaar voor de hele innovatieve keten, van fundamenteel tot toegepast onderzoek en van studenten tot bedrijven. Het plasmalab zal naar verwachting ook nieuwe partijen naar de campus trekken.

Hoe werkt plasmatechnologie?

Plasma is ook bekend als de vierde toestand van materie, naast vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Wanneer een gas in een voldoende sterk elektrisch veld wordt gebracht, ontstaat er een toestand waarin gasdeeltjes ioniseren. Dit geïoniseerde gas bestaat uit gasmoleculen en reactieve deeltjes zoals ionen, elektronen en radicalen. Deze combinatie van reactieve deeltjes maakt (nieuwe) chemische reacties mogelijk. In de kern van deze elektrische vlam, de kern van de plasmawolk, is de temperatuur erg hoog. Onder deze omstandigheden kunnen moleculen zeer snel worden gesplitst en gevormd. En omdat een plasma wordt opgewekt met elektrische energie, is het proces zeer duurzaam bij gebruik van groene stroom.