×

×

Groene Chemie, Nieuwe Economie

Gamechangers

 • Vijf nieuwe gamechangers gestart met Green Chemistry Accelerator

  31-10-2023

  Dops, Senbis, Nature’s Principles, Resolved en Recell zijn als veelbelovende gamechangers voor vergroening van de chemie geselecteerd voor de 2e editie van het programma Green Chemistry Accelerator.

  Lees verder
 • Relement zet biobased grondstof in voor verf

  23-07-2023

  Relement biedt een biobased alternatief voor een belangrijk fossiel ingrediënt in verf, lijm en andere bindmiddelen. De potentie is enorm. “Wij hebben uitgerekend dat we over de hele levenscyclus ongeveer 3 kilo CO2 per kilo product kunnen besparen”, zegt medeoprichter Roger Blokland. Er is echter één probleem: opschalen als chemie start-up is zo makkelijk nog niet. Hoe lukt het toch?

  Lees verder
 • Paques Biomaterials maakt echt afbreekbaar bioplastic uit afvalwater

  14-06-2023

  Bacteriën in afvalwater die op natuurlijke wijze bioplastic maken, dat na gebruik weer helemaal afgebroken wordt in de natuur door diezelfde bacteriën. Het Friese Paques Biomaterials wil er de markt voor alternatieven voor fossiel plastic mee veroveren.

  Lees verder
 • ETB Global maakt legoblokjes, latex handschoenen en autobanden groen

  27-02-2023

  Butadieen is een belangrijke grondstof voor plastic en rubber, bijvoorbeeld voor legoblokjes en autobanden. Nu wordt dat nog van aardolie gemaakt, maar start-up ETB Global kan het ook maken van bio-ethanol: alcohol uit plantenresten.

  Lees verder
 • Torwash maakt biobrandstoffen uit rioolslib en ander nat afval

  10-02-2023

  Er bestaat geen afval, alleen grondstof, stelt Torwash. De start-up gebruikt gepatenteerde TNO-technologie om rioolslib, landbouwresten, groenteafval en gemengde plastics in een hoge drukreactor om te zetten naar biobrandstof, biogas en grondstoffen voor nieuwe afbreekbare plastics.

  Lees verder
 • SusPhos haalt fosfaat uit rioolslib

  01-02-2023

  Nu Rusland stopt met zijn kunstmestexport, krijgt de Nederlandse startup SusPhos uit de hele wereld vragen om zijn gerecyclede fosfaat te leveren. Dat is een belangrijke grondstof voor kunstmest. CEO en oprichter Marissa de Boer hoopt tientallen miljoenen op te halen voor de bouw van een nieuwe fabriek. Die gaat 50 miljoen kilo fosfaat per jaar winnen uit verbrand rioolslib.

  Lees verder
 • Renewi grootste leverancier?

  09-10-2022

  Door de benodigde hoeveelheden gerecycled plastic kan een afvalinzamelaar en -verwerker als Renewi in de toekomst een van de grootste grondstoffenleveranciers worden van de Nederlandse chemie. Het bedrijf wil zijn recyclingspercentage verhogen van de huidige 65 procent naar 75 procent in 2025 om er nieuwe grondstoffen van te maken. 

  Lees verder
 • Dow wil in drie generaties naar CO2-neutrale en volledig circulaire chemie

  06-10-2022

  Tussen nu en 2050 wil chemiebedrijf Dow zijn CO2-uitstoot naar nul brengen en de afhankelijkheid van nieuwe fossiele grondstoffen bij de productie van plastics en basisgrondstoffen minimaliseren. Oftewel volledig circulair en klimaatneutraal worden. Een reis door drie generaties, met een belangrijke rol voor Dow Terneuzen.

  Lees verder
 • Senbis zoekt heilige graal in afbreekbaar plastic

  01-10-2022

  Alternatieve bioplastics ontwikkelen die in de natuur en het water afgebroken kunnen worden; dat is de missie van Senbis. Van vistuig tot kunstgrasvelden. Soms is plastic van aardolie beter afbreekbaar dan van biomassa, blijkt dan. De heilige graal is een goed afbreekbaar alternatief voor polyester in kleding, wat grotendeels verantwoordelijk is voor de vervuiling van onze oceanen.

  Lees verder
 • Foamplant maakt als eerste ter wereld 100 procent afbreekbaar schuim

  30-09-2022

  Het Groningse Foamplant maakt als eerste en enige bedrijf ter wereld schuim dat volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar is. Volgens CEO Martin Tietema is dit het materiaal van de toekomst. Een oplossing voor plastic schuim dat nu voor gigantische afvalbergen zorgt en een alternatief voor de fossiele grondstoffen in de chemie, die op termijn moeten verdwijnen.

  Lees verder
 • Data-analyse met behulp van AI kan ongelukken in chemie voorkomen

  29-09-2022

  Een computer die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) incidenten en ongelukken in de chemische industrie kan helpen voorspellen en voorkomen. Een pilot met dit ‘early warning-systeem’ bij AnQore op chemiecomplex Chemelot toont aan dat het kan.

  Lees verder