×

×

Teamvorming naast financiering essentieel

11-02-2022

Financiering vormt voor veel groene chemie ondernemers een bottleneck. Slechts 1 op de 20 van hen weet uiteindelijk de stap van scale-up naar de volgende fase te maken, weet Annieke Wierenga, eigenaar-oprichter van ScaleUp Practitioners, uit ervaring. Maar vergeet niet het belang van teamvorming.


Financiering voor de opschaling is misschien wel het meeste heikele punt bij de overgang van fossiele naar groene chemie. Zo kampt de chemiesector, in tegenstelling tot bijvoorbeeld duurzame energie, met een weinig sexy imago. Maar bovenal is er bij de verduurzaming van de chemiesector sprake van disruptieve, complexe technologieën die onverwachte ontwikkelingen met zich kunnen meebrengen. Dit brengt risico’s mee voor de investeerder. Tot slot laten de investeringen zich niet een-twee-drie terugbetalen.

Annieke Wierenga heeft in de praktijk meegemaakt hoe ondernemers worden opgejaagd door investeerders. Daardoor zijn ze op een gegeven moment alleen nog bezig met hoe ze steeds groter kunnen worden. Ondertussen vergeten ze dat ondernemen ook draait om de mensen. En dat je een goed functionerend en deskundig team moet samenstellen met wie je die groei kunt realiseren. Zo investeren accelerators, gelinkt aan kennisinstellingen als universiteiten en TNO, in start-ups. Maar van scale-up binnen vijf jaar naar de volgende fase te komen lukt slechts weinigen, blijkt uit cijfers.

Waar Stokking blijft hameren op de urgentie van de groene chemie transitie, waarschuwt Wierenga voor overhaast te werk gaan en pleit zij voor geduld. “Investeer in het opbouwen van een team. Dat is de basis: daar moet je het allemaal mee doen.” Bovendien, zo leert de ervaring volgens Wieringa: “Soms kun je harder gaan als je langzaam opstart.”

Daar is overigens Cracau van de Rabobank het roerend mee eens. “Van je mensen moet je het uiteindelijk hebben. Als iemand bij mij komt met de vraag of ik hem 20 miljoen wil lenen, en ik vraag vervolgens, maar heb je je team wel op orde? Blijkt dat niet het geval, dan begin ik er niet aan. En krijgt hij het geld dus niet. Zo simpel is dat.”