×

×

Opschalingstafels Groene Chemie; meerwaarde voor ondernemers en financiers!

29-01-2024

Op 24 januari organiseerde GCNE vier zogenaamde Opschalingstafels. Tijdens een Opschalingstafel sparren diverse financiers uit het Financiële Motorblok Groene Chemie, in dit geval Rabobank, InvestNL, InnovationQuarter, NOM, Capricorn, LIOF, BOM, RVO, NLC, EIB, OostNL en Polestar Capital, Business Angels Connect, over het opschalingsproces & financieringsstrategie van groene chemie casus, in dit geval GrownBio, Pegasus Materials, Thoriant, CashewShellBioRefinery.

Tijdens een 2 uur durende interactieve sessie presenteert de ondernemer zijn huidige situatie en zijn ambitie. De aanwezige financiers gaan met elkaar in gesprek om perspectieven te delen aangaande het gewenste opschalingsproces & financieringsstrategie. De ervaring leert dat in deze aanpak financiers gezamenlijk leren en de ondernemer zeer waardevolle input ontvangt voor zijn opschalingsproces.

Interessante lessen voor de ondernemers deze keer:

1. Ook al wil je meerdere product-markt-combinaties naar de markt brengen, focus op één. De ervaring is dat ondernemers die dit doen sneller groeien.

2. Ondernemers zijn vaak impact- en technology gedreven. De financiers vragen een goed doordachte aanpak voor het aantonen van marktcommitment. Waar zit het daadwerkelijke marktprobleem? Komt er wet- en regelgeving aan om vervuilende alternatieven te verbieden?

3. Commitment van strategische financiers (uit de hoek van grondstoffen leverancier, afnemer of producent/OEM) is extreem belangrijk daar waar het traject risicovol is en een hoge capex heeft.

4. Als je Venture Capital (VC, durfkapitaal) aan boord wil halen, denk dan groot. Is je omzet voldoende om de VC te voorzien van zijn gewenste rendement? Denk ook na over uitstapmogelijkheden voor een VC. Hoe meer risico, hoe “duurder” de financiering. Let er daarom op dat de te financieren activiteiten in een financieringsronde een gelijksoortig risicoprofiel hebben. Zo voorkom je dat je minder risicovolle activiteiten financiert met kapitaal dat bedoeld is voor risicovolle activiteiten.

5. RVO heeft goede subsidieprogramma’s voor groene chemie opschaling. Kijk goed wat de voorwaarden zijn en de looptijd is van deze programma’s zodat je hier maximaal gebruik van kan maken.

Ben je ondernemer of financier in groene chemie en wil je ook graag aanhaken bij een opschalingstafel? Dat komt goed uit: GCNE organiseert ieder kwartaal een dag waarop 3-4 opschalingstafels georganiseerd worden.

Meldt je interesse bij de trekker van de werkgroep financiering: Angelique Erkenbosch; angelique.erkenbosch@innovationquarter.nl